CENTAR OD 3. JANUARA ZBOG BLOKADE RAČUNA NE MOŽE DA ORGANIZUJE USLUGU PERSONALNE ASISTENCIJE NAMENSKIM GRADSKIM SREDSTVIMA

Sorry, this entry is only available in B/CG/H/S. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Budući da do 31.12.2023. Centar nije otklonIo blokadu, čiji je ukupni iznos s provizijom banke, 5.686.000 din, od čega je glavnica 3.930.835,29 din, 15.1. smo obavešteni od strane nadležnog službenika novosadske filijale Uprave za trezor da sredstvstva koja Grad Novi Sad i Bačka Palanka uplaćuju Centru za rad personalnih asistenata/kinja s namenske budžetske linije za pomoć u slučaju bolesti i invalidnosti na osnovu prošlogodišnje izmene čl. 48 Zakona o platnom sistemu, podležu blokadi.

Da bi mogao da nastavi organizaciju usluge personalne asistencije, koju je u Novom Sadu inicirao i čijim je zastupničkim radom uvedena u gradski sistem socijalne zaštite, peer podršku i podršku u donošenju odluka, koju od maja 2022. organizuje, i da bi u roku mogao da završi prošlogodišnje izveštaje  i nesmetano nastavi s radom, nužno je da do 30.1. odblokiramo račune.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti, da doniraju na osnovni račun 340-5350-79 s koga se direktno izmiruje blokada ili preko stranice kampanje

U međuvremenu, dok smo čekali odgovor resorne gradske uprave i Uprave za trezor, 11 od 17 korisnika/ca kojima je Centar organizovao uslugu 2023, opredelil su se za to da je koriste u organizaciji Škole MILAN PETROVIĆ. Takođe, 28.12. deo članova tima Centra obavestio je ostatak tima, korisnike/ce i asistente o tome da su formirali novu organizaciju, koja je podnela zahtev za licencu za organizaciju PA, što je povoljna okolnost jer će se povećati mogućnost izbora. Povećavanjem broja licenciranih pružalaca ove usluge među organizacijama za samostalni život i samozastupničkim organizacijama, korisnici/e imaju mogućnost unapređivanja i blagovremenih promena svojih životnih prilika. U ovom trenutku za sve licencirane pružaoce ove usluge i usluge ličnog pratica detetu, najveći izaazov predstavlja to što gradovi i opštine rad personalnih asistenata/kinja i ličnih pratilja i pratilaca ne finansiraju po ugovoru o radu ili se eksplicitno opredelju za ugovor o delu, što je za stalnu i licenciranu delatnost u suprotnosti sa Zakonom o radu ili, kao u Novom Sadu, licencirani pružaoci mogu potpisati bilo koji od Zakonom o radu predviđenih ugovora, a Grad, zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, čiji je Škola MILAN PETROVIĆ deo, finansira samo neto i pripadajuće doprinose po odrađenom satu asistencije, ne pokriva praznične dane, sem kad u toku njih osoba koristi asstenciju i nijednu drugu naknadu iz radnog odnosa.

Za sada samo Centar pokriva sva radna prava asistentima/kinjama, ali zaposleni u njemu, zbog blokade imaju redukovanu mogućnost podiznja kredita i pozajmica banke. Pokrivanje troškova radnih prava, način pružanja podrške i opravdana nespremnost na to da nam je organizuje specijalna škola, razlozi su što se 6 korisnica odlučilo da do licenciranja nove organizacije i dalje koristi asistenciju u organizaciji Centra, a deo nas želi da nam je Centar i nadalje organizuje.

Centar do 31.1. treba da preda 4 narativna i 6 finansijskih izveštaja, od kojih 4 resornoj gradskoj upravi, koje ne može do deblokade da završi jer je nepunih 7000 din. ukupno iz oba odobrena izvora zakočeno ili prinudno naplaćeno nakon što je u avgustu 2023. namenski podračun za indirektne troškove usluge personalne asistencije takođe u prinudnoj naplati, pa s njega na namenski podračin za direktne troškove asistencije nismo mogli da prenesomo odobrena sredstva za naknadu Uprave za trezor, koja je sve vreme naplaćivana.

About the author: czuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.