PRENOSIMO: „Čišćenje“ Beograda od izbeglica

„Čišćenje“ Beograda od izbeglica

 Vlasti Srbije sprovode akciju uklanjanja svih izbeglica iz Beograda. Podsećamo da je u Beogradu, u napuštenim skladištima blizu autobuske i železničke stanice, kao i u neposrednoj okolini njih, od avgusta 2016. godine, boravilo oko 1500 izbeglica, uglavnom iz Avganistana i Pakistana.

Uprkos katastrofalnim uslovima za život, gotovo nepostojećom osnovnom insfrastrukturom, napušteni od gotovo svih, uspeli su da prežive jednu od najhladnijih zima. Uz pomoć malobrojnih organizacija i lokalnih i aktivista iz inostranstva, uz velike napore obezbeđeni su najminimalniji uslovi za život, zajednička kuhinja u kojoj su kuvani obroci za izbeglice, improvizovani toaleti za održavanje higijene.

8. maja, vlasti su obavestile javnost da će izbeglice iz centra Beograda biti razmeštene u kampove širom Srbije. Izbeglice su do sada izbegavale da idu u kampove, iz više razloga, između ostalog zbog ograničenja kretanja, kao i ilegalnih deportacija u Makedoniju i Bugarsku. Napominjemo da je veliki broj izbeglica koje su i želele da odu u neki od kampova bio odbijen, često i bez obrazloženja.

Kako je imidž Komesarijata za izbeglice veoma loš kod izbeglica, zbog njihovog lošeg i često neprijateljskog odnosa prema izbeglicama, iskorišćene su NVO koje su radile sa izbeglicama da ih ubede da „dobrovoljno“ odu u kampove. Ove NVO su ucenjene činjenicom da deo svojih aktivnosti sprovode u kampovima koji su pod kontrolom Komesarijata i oni odlučuju ko može, a ko ne ući u kampove.

Iako je bilo najavljeno da će ceo proces trajati 20 dana, već 10. maja ujutru, veliki broj pripadnika Komesarijata i policije se pojavio u skladištima, navodeći da će u roku od 15 minuta početi sa prskanjem svih prostorija sredstvom protiv pacova. Rekli su da izbeglice moraju izaći vani i poneti svoje stvari, jer je u pitanju veoma otrovno sredstvo, a da će uveče moći da se vrate u prostorije koje su koristili. Zbog kratkog vremena deo izbeglica nije uspeo da iznese svoje stvari, dok su neki još uvek spavali kada je počelo prskanje. Veliki deo skromne imovine koje su izbeglice posedovale je uništen na ovaj način.

Već 11. maja u 7 ujutru, u objekte su ušli radnici Komesarijata, koji su uz pomoć policije i komunalne policije, izbacili preostale izbeglice, pritom uništavajući šatore, sa izgovorom da im više neće trebati. Među radnicima Komesarijata su primećene i osobe na čije nasilničko ponašanje prema izbeglicama smo već ukazivali tokom dve godine koliko traje izbeglička kriza u Srbiji. Velika većina izbeglica je prihvatila da ide u kampove, jer gotovo da nisu imali drugog izbora, a zaprećeno im je i hapšenjem i deportacijom, ukoliko budu viđeni na ulicama. Manji deo se u očajanju uputio ka granicama, da još jednom pokušaju da pređu.

Već oko 11 sati počelo je rušenje objekata u kojima su izbeglice boravile. Prvi objekat koji je porušen je bila zajednička kuhinja, kao i improvizovani toaleti za tuširanje.

Iako je izbeglicama obećano da će imati slobodu kretanja i da će moći da napuste kampove, već dva dana su kampovi u Obrenovcu i Krnjači, koji su najbliži Beogradu, zatvoreni i iz njih nije moguće izaći.

_______________________________________________
Zenskaposla mailing list
Zenskaposla@zamir.net
//lists.iskon.hr/mailman/listinfo/zenskaposla

About the author: czuns