Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Predstavnici/e Centra analizirali su stanje pristupačnosti na 13 lokacija u Novom Sadu u kojima će se 2. aprila glasati za izbor predsednika Republike Srbije na ukupno 35 glasačkih mesta. Anlizirali smo biračka mesta na kojima predstavnici/e Centra ostvaruju svoje glasačko pravo i ona koja su im u neposrednoj blizini:

OŠ “Miloš Crnjanski” (Satelit – glasačko mesto 25-27),

MZ “Nikola Tesla (Telep – glasačko mesto 39-41)

OŠ “Jovan Dučić” (Petrovaradin – glasačko mesto 42)

MZ Petrovaradin (Petrovaradin – glasačko mesto 43, 44)

MZ Stari grad (Stari grad – glasačko mesto 51)

OŠ “Vojođanskih brigada (Novo Naselje – glasačko mesto 52-63)

KUD “Svetozar Marković” (Podbara – glasačko mesto 99)

OŠ “Đura Daničić” (glasačko mesto 100)

SŠ “PINKI” (Podbara – glasačko mesto 101)

MZ Podbara (Podbara – glasačko mesto 102)

OŠ “Ivan Gundulić (Rotkvarija – glasačko mesto 103, 104)

OŠ “Ivo Lola -Ribar” (Rotkvarija – glasačko mesto 182-186)

Škola za dizajn “Bogdan Šuput (Detelinara – glasačko mesto 194, 195)

Analiza je vršena na osnovu liste za proveru koja je nastala u okviru projekta Political Participation of Persons with Disabilities Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom i Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom, a obuhvatala je:

– pristup objektu

– postojanj pristupačnog parking mesta za osobe sa invaliditetom

– Pristupačnost ulaza u objekat

– dimenzije vrata i način njihovog otvaranja

– mogućnost nesmetanog kretanja unutar objekta

– da li je osobama koje ne čuju i/li ne vide omogućena nesmetana komunikacija

– da li je bar jedan sto/pult za popunjavanje biračkog materijala na visini od 70 cm.

OŠ “Vojvođanskih brigada” i  OŠ”Ivan Gundulić” zadovoljavaju definisane standarde, ostali objekti nemaju ulaz u ravni sa trotoarom, tako da ostali uslovi, i gde postoje, nisu relevantni jer osnovni izostaje. Komunikacijski aspekt analiziran je na osnovu iskustva s prethodnih izbora i biće proveren na sam dan izbora.

Večina analiziranih biračkih mesta nalazise u školama i mesnima zajednicama u užem jezgru grada, u kome žive stariji građani/ke kojima je takođe prilaz biračkom mestu i ulazak u njega otežan ili onemogućen i prinuđeni smo da se, usled nedostatka pristupačnosti i asistencije budući da se glasanje organizuje u neradni dan, opredeljujemo za glasanje od kuće, što podrazumeva dodatno ulaganje koje bi se moglo izbeći ukoliko bi prostori mesnih zajednica i osnovnih škola za čij postojanje i održavanje kroz porez i druga davanja svi jednako ulažemo postale pristupačne.

Relevantne informacije o ostvarivanju glasačkog prava osoba sa invaliditetom dostupne su na sledećim linkovima:  //www.cilsrbija.org/ebib/201612231013400.cilunapredjenje_izbornih_prava_osoba_sa_invaliditetom.pdf //www.cilsrbija.org/ebib/201604211024530.dostojanstveno_i_samostalno_na_izbore%20_vodic_za_OSI.pdf

Listu biračkih mesta u Novom Sadu, možete preuzeti klikom OVDE.