SAOPŠTENJE ZA JAVNOST povodom godišnjice rada Centra

Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Pre 21 godinu, organizacija Handicap International otvorila je u Novom Sadu Savetovalište ŽIVETI USPRAVNO, fokusirano na psiho-socijalnu podršku osobama sa invaliditetom, jačanju kapaciteta samozastupničkih organizacija i podsticanja lokalnog pokreta da deluje u skladu sa socijalnim pristupom invalidnosti.
Tim savetovališta i dvoje saradnika osnovali su 22.2.2002. Centar, koji je u poslednjih 12,5 godina fokusiran na iskustvenu (peer podršku, a 17 na uvođenje i razvoj usluge personalne asistencije kao potencijalnog prava svake osobe u obimu u kome joj je potreban, svesni/e da njen optimalnini nivo zavisi od toga da li je okruženje pristupačno fizički, informaciono, da li su pristupačne opšte usluge i proizvodi namenjeni svima.
U februaru 2020. ukazale smo na neophodnost podsticanja međusobne podrške u svakom domenu, što se u martu pokazalo kao nužnost usled vanrednog stanja zbog pandemije Kovida 19. Na sastanku Upavnog i Nadzornog odbora Centra održanog 8. septembra 2021, kome je prisustvovalo 7 od 12 aktivnih članova/ca Centra, dogovoreno je da strataško uverenje Centra bude dalje podsticanje i primena međusobne podrške za samostalni život i pravo na izbor svih.
Budući da je izmenom Pravilnika o bližim uslovima i postupku za sticanje prava na finansiranje usluge personalne asistencije iz budžeta grada Novog Sada od 1.6. 2021, nakon 17 godina zagovaranja i 12 godina projektnog sufinansiranja, predviđeno pravo na njeno obezbeđivanje u optimalnom obimu (od 20 sati do celodnevne, svakodnevne usluge) za osobe koje su su društveno aktivne, mogu same da odlučuju o sebi i ostvaruju pravo na uvećan dodatak za tuđu negu i pomoć usled 100% oštećenja po jednoj ili više osnova, danas zvanično počinje kampanja kojoj je cilj da se Zakonom o socijalnoj zaštiti predvidi pravo na finansiranje budžetsim sredstvima personalne asistencije svim osobama koji imaju potrebu za njom nevezano od stepena oštećenja ili od toga da li su društveno aktivne jer izostanak asistencije dovodi do društvene izolacije i nastanka sekundarnih oštećenja i oboljenja. U okviru nje ćemo do promene Zakona kontinuirano prikupljti sredstva za deo osoba koje trenutno nemaju pravo na nju, a potrena im je. Do kraja ove godine za 4 osobe koje je trenutno koriste u organizaciji Centra potrebno je da obezbedimo sredstva od 1.885.000,00 dim, od čega je 18.000,00 din. donirano u toku ove nedelje. Jedno iskustvo preneto je video porukom uz poziv da doniramo za ovu namenu.
Račun Centra za donacije je 340-11001286-31 kod ERSTE BANK A.D.

About the author: czuns