Saopštenje za javnost: SAMOSTALNO ŽIVLJENJE – PRAVO I OBAVEZA


Petog maja 1989. začet je evropski pokret za samostalni život na tekovinama filozofije samostalnog života koju je šezdesetih godina prošlog veka definisala grupa studenata/kinja sa invaliditetom na Berkliiju. Principi filozofije samostalnog života (osoba sa invaliditetom) su: parvo na izbor, nesmetano donošenje odluka, preuzimanje odgovornosti za vlastiti život, kontrola nad vlastitim životom i pravo na grešku. Preduslovi za samostalni život su personalna asistencija, pristupačnost i iskustvena (peer) podrška.

U prethodna dva meseca u Novom Sadu dogodio se najveći pomak do sada kada je u pitanju ostvarivanje prava na uslugu personalne asistencije, osnovnog preduslova za samostalno življenje osoba sa invaliditetom kojima je potrebna. Najpre je Gradska uprava za socijalnu zaštitu u martu odobrila i u aprilu uplatila izbos od 3,2 miliona dinara za organizaciju ove usluge kroz godišnji konkurs za programe udruženja u oblasti socijalne zaštite od interesa za Grad, što je pokrilo troškove usluge za prva tri meseca za 14 korisnika/ca, sa sredstvima odobrenim kroz javni rad u vrednosti od 1.130.000,00 dinara pokrivena je trećina ukupnih godišnjih troškova za ovaj broj korisnika/ca, što je dovelo do smanjenja broja korisnika/ca u aprilu i do njihove opravdane reakcije. Ova situacija rezultirala je prvi put jasno izraženom spremnošću Kabineta Gradonačelnika i resorne gradske uprave da se u najkraćem roku usluga personalne asistencije uvede u sistem socijalne zaštite Grada kroz izmenu gradske odluke o socijalnoj zaštiti, a na osnovu prethodne procene Centra za socijalni rad, nakon čega će biti stvoreni uslovi za njeno finansiranje sa namenske budžetske linije umesto dosadašnjeg isključivo projektnog i kroz javne radove, što je pokrivalo troškove osmočasovne usluge dnevno za maksimalno 3-5 korisnika/ca na godišnjem nivou.   

U međuvremenu, do realizacije drugog ovogodišnje konkursa za projekte Centar mora da obezbedi  sredstva da bi se, počevši od aprila, pokrili troškovi usluge osobama kojima je ona najnužnija  U aprilu je u Novom Sadu radilo 14 asistenata/kinja i u Subotici jedna, u maju i do odobravana narednih sredstava od strane Grada će, mimo javnog rada, na kome su do oktobra zaposlene 4 osobe, raditi 10 osoba u Novom Sadu i 1 u Subotici. Sredstva za aprilske troškove doprinosa i bruto troškove svih zaposlenih asistenata/kinja, stručnog radnika i računovođe u naredna minimalno 4 meseca Centar će morati sam da pronađe

U toku aprila kroz akcije, lične i donacije poslovnog sektora prikupljeno je blizu 300.000,00 dinara, koliko još nedostaje za doprinose i 800.000,00 dinara mesečno, počevši od maja, do odobravanja narednih sredstava od strane Grada.

U četvrtak, 9. maja na Tribini mladih kulturnog Centra Grada s početkom u 19h održiće  se tribina s temom PERSONALNA ASISTENCIJA U SISTEMU SOCIJALNE ZAŠTITE, na kojoj će, uz aktivistu/kinje pokreta za samostalni život koji koriste asistenciju govoriti dosadašnji donatori usluge personalne asistencije .

U saradnji s Kulturnom stanicom “Svilra”, u utorak, 14. maja s početkom u 20 h održaće se koncert podrške u okviru Akcije “Živeti uspravno 0,1%”. Učestvuju kantautori Miloš Zubac, Nemanja Nešić i Nikola Nešković. Koncert će se održati u Svilari, Đorđa Rajkovića 6b (ulaz iz ulice Pavla Stamatovića) Ulaznice – knjige po ceni od 300 dinara koje je doniralo nekoliko izdavača prodavaće se dva sata pre početka koncerta.  

Evropska mreža za samostalni život (www.enil.eu) ove godine po peti put proslavlja 5. maj, Evropski dan samostalnog života. Vodeća tema su predstojeći izbori za Evropski parlament, odnosno oblasti unapređenja položaja, društvenog i političkog učešća osoba sa invaliditetom koje su u njegovoj nadležnost ili na koje utiče na nivou Unije i  pojedinačnih članica.

Neselektivno oduzimnje poslovne sposobnosti u većini zemalja sveta koje se odnosi i na izborno pravo direktan je povod što deo stanovništva uopšte ne učestvuje u političkim procesima. Pored toga, puno učešće onemogućeno je i nepristupačnošću izbornog procesa, biračkih mesta i javnog prevoza i nedostatatkom asistencije, a i opštim uverenjem da se domen interesovanja osoba sa invaliditetom prevashodno odnosi na njihov društveni položaj i potrebe i da za druge sfere javnog delovanja nisu kompetentne.

Predsednica Centra

mr Milica Mima Ružičić-Novković, predsednica 

About the author: czuns