Dvadeset godina od osnivanja Centra

 subota, 29. januar 2022.

Na današnji dan 2002. u Jevrejskoj 20 održana je osnivačka skupštna Centra. Preneo je u obrazovni sistem deo završenog posla o relevantnom predstavljanju osoba sa invaliditetom u javnom govoru.

Što se pristupačnosti tiče, nje će biti čim osvestimo nužnost međusobne pristupačnosti.

Za ostvarivanje prava na finansiranje optimalnog i punog obima usluge personalne asistencije Centar je uložio bezmalo 18 godina rada, urađeno je šta je u postojećem zakonskom okviru moguće. U decembru 2021. uputili smo predlog izmene državnog pravilnika o minimalnim standardima za pružanje usluga socijalne zaštite.Do kraja ove godine znaćemo do kog je nivoa država spremna da primeni preporuke Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom kad je u pitanju obezbeđivanje preduslova za samostalni život.

Dvanaest godina međusobnog pružanja iskustvene (peer) podrške uticalo je na život nekoliko stotina ljudi.

Danas Centar ide ka tome da polje ostvarivanja njegovih ciljeva umesto unapređenja položaja osoba sa invaliditetom bude međusobna podrška i njeno podsticanje uz dalju posvećenost misiji pune primene tekovina svih delova pokreta za ljudska prava.

Jutros su, kao znak za dalji rad na fejsbuk grupi MIROSLAV MIKA ANTIĆ objavljeni njegovi stihovi: ,,…ovo je tvoja smena, idi dovrši to nebo“. U želji da svi zajedno u 2022. dovršimo deo posla koji se odnosi na garantovanje slobode izbora svima i usmerimo se na doslednu međusobnu podršku, sve najbolje svima!

 Pronađi svoju zvezdu
i počni sasvim sam.
Počni bez ičije pomoći
dok tvoj bosonogi korak
himnično zemljom odzvanja:
tišinu po tišinu.

Upamti, ti si smena.
Idi, dovrši to nebo.

❤🌍🏳️‍🌈

                            

About the author: czuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.