SAOPŠTENJE POVODOM 15 GODINA OBEZBEĐIVANJA USLUGE PERSONALNE ASISTENCIJE

Sorry, this entry is only available in B/CG/H/S. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Juče je bilo 15 godina otkako je, obukom za potencijalne korisnike/ce personalne asistencije, Centar počeo organizovanje ove usluge. Nakon obuke 3 studenata iz Pančeva, Subotice i Novog Sada, počelo je da ju koristi ugovorom o saradnji između Centra i NSUSI, kome je Pokrajnski sekretarijat odobrio sredstva za ovu namenu.

U maju 2009. počela je pripremna faza za pilotiranje usluge u Novom Sadu sredstvima koje je za 10 korisica/ka Centru odobrila Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu..

Zastupničkim radom CIL Srbije 2011. je u Zakon o socijalnoj zaštiti uvedena usluga personalne asistencije, licencirano je preko 20 pravnih lica za njeno pružanje, finansira se u manje od 30 opština, broj korisnika/ca se povećava pretežno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, skoro 50% od ukupnog broja. Većina licenciranih pružalaca asistente/kinje zapošljava po ugovoru o delu i ugovoru o privremeno-povremenim poslovima i većina korisnika/ca, sem delom u Novom Sadu, koristi uslugu 40 sati nedeljno, vikendom je nemamo ili je kompenzujemo na drugi način.

Centar se u startu, imajući u vidu strukturu potencijalnih korisnika opredelio za pun obim usluge i zapošljavanje asistenata/kinja po ugovoru o radu, sem kad oni/e sami/e, zbog svojih prilika, ne izaberu drugu vrstu ugovora, koje Zakon o radu predviđa. Iz tog razloga je 2020 i 2021, otkako se PA, na njegovu inicijativu, finansira s namenske budžetske linije, uticao na to da se obezbedi optimalan nivo usluge i celodnevna, što je za sada predviđeno za osobe koje žive same ili sa starijim i obolelim osobama.

Grad je uslugu 2009-2019 projektno sufinansirao, ostatak novca obezbeđivali smo donacijama poslovnog sektora i ličnim, što sad radimo za troškove radnih prava, sem rada, do prošle godine obezbeđivli smo donacije za 5 osoba van NS kojima je nužna, a koje nisu imale pravo na finansranje usluge. Zbog projektnog sufinansiranja PA, 4 računa Centra su od 2017. u blokadi. Od februara i javne dotacije podležu blokadi. Odobrena sredstva za indirektne troškove usluge ne mogu da budu uplaćena do deblokade. Imamo 3 nedelje da odblokiramo račune, da bismo u 2024. nastavili s pružanjem PA s pokrivenim ovogodišnjim troškovima, za koje je sav novac odobren.

Osnovni račun Centra s koga Narodna banka naplaćuje iznos pod blokadom je 340-5350-79.

Glavnica je 3.999.193,63 din, ukupan dug je 5.646.320,00 din.

About the author: czuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.