OBAVEŠTENJE O PROMENAMA U VEZI S NEDOSTAJUĆIM SREDSTVIMA ZA USLUGU PERSONALNE ASISTENCIJE

 

Zdravstveno osiguranje zaposlenima Centra i deci četiriju zaposlenih overeno je 18.1, 19.1. biće overeno dvema asistentkinjama čije prebivalište nije u Novom Sadu.

Pozajmili smo 17.1. iznos od 229000 din s rokom vraćanja do 31.1, Nastavljamo s prikupljanjem novca da što pre vratimo pozajmicu.

Račun za donacije je 340-11001286-31 kod Erste Bank A.D.

U ovom trenutku nedostaje svh 229000 dinara jer smo juče, omaškom predsednice, preplatili septembarsku poresku prijavu asistentkinje u Subotici, preplaćeni iznos biće prebačen na njenu decembarsku poresku prijavu, čime su svi doprinosi za poslednja 3 meseca 2022. uplaćeni.

U prethodnih 13 dana za ovu namenu donirano je 82.800,00 din, 6 osoba iz NS koje koriste asistenciju u organizaciji Centra participirale su 16. i 17.1. iznosom od 83.100 din.

Razloge zbog kojih je do ove situacije došlo možete videti ovde

Inicijativa Digni gard, odbrani grad 26.1 u 19h u caffe bar FOXTROT organizuje akciju podrške Centru. pod nazivom SVIRKA ZA USPRAVAN ŽIVOT

Keckec, Klo klo, jam session vrhunski muzičari i pozitivna atmosfera

Cena ulaznice je 300,00 din.

Iznos prikupljen od ulaznica biće usmeren na troškove asistencije.

Knjižare Booka u okviru svoje akcije Humandan,  doniraće Centru, takođe za pokrivanje troškova asistencije, polovinu svog prometa koji bude ostvaren u ponedeljak 30.1. onlajn i prodajom uživo u svim knjižarama Booka.

Sada je deljenje informacija o važnosti hitne podrške Centru da pokrije prošlogodišnje troškove da bi nesmetano mogao da organizuje uslugu u ovoj godini izuzetno važno, direktno doniranje za nju i učešće u akcijama prikupljanja sredstava.

Za sada znamo da Grad Novi Sad i dalje neće pokreivati troškove radnih prava sem naknade za rad, za pokrivanje punog obima usluge dvema korisnicama kojima je potrebno angažovanje petoro asistenata nedeljno još uvek ne znamo, kao i kada će u toku ove godine biti započet rad na izmrni državnog pravilnika o minimalnim standardima za pružanje usluga socijalne zaštite. Nužno je redefinisati kriterijume za obuhvat korisnika jer, zahvaljući tome što se potreba za uslugom odobrava u odnosu na stepen oštećenja i sposobnost samostalnog odlučivanja o sebi, i zbog načina organizovanja i finansiranja dnevnih i usluga za samostalni život, više od 80% osoba sa invaliditetom ostaje bez ikakve podrške. Posledice su izolacija i nastanak sekundarnih oštećenja. Nastavljamo s daljim radom na promeni gradskih kriterijuma dok svi troškovi radnih prava asistenata/kinja ne budu pokrivni budžetskim sredstvima i ne bude obezbeđen optimalan obim usluge.

About the author: czuns

Leave a Reply

Your email address will not be published.Email address is required.